Bewoners delen kennis en ervaring

Er zijn bewoners in je gemeente actief die hun ervaring willen delen over verduurzaming van hun huis. Maak gebruik van het aanbod van deze energieambassadeurs en laat je op weg helpen in het zetten van stappen naar een comfortabel en duurzaam huis.

Wil je in contact komen met een energieambassadeur in jouw buurt? Kijk op Jouw buurt.

Wil je ook jouw verhaal delen? Laat ons dat dan hier weten. Bedankt!

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws en tips over energiebesparing en financiering

143 mensen gingen je voor...

Verduurzaming van je woning in stappen

Jan Dirk vertelt hoe hij volgens een stappenplan zijn woning verduurzaamd heeft

Wonen in een vernieuwd huurhuis

Hoe bevalt dat?

Piet (83) en Corry (83) Ligthart wonen al sinds de bouw van hun flat, maar liefst 52 jaar geleden, op 10-hoog aan de Centaurusdreef. Nu zijn de flats aan de Apollo-, Centaurus- en Atlasdreef helemaal vernieuwd. “Het is een paleis geworden!”, zegt Piet stralend. “Er is niets gebleven. Geen lamp. Alles is vervangen.”

Een huis zonder aardgas

Hoe kijken oudere bewoners hier tegenaan?

Henny (72) en Martin (71) Bekius wonen al bijna dertig jaar in Overvecht. “We wonen fantastisch aan de Klopvaart”, vertelt Henny enthousiast. “Met de eenden en ganzen in het water. Je wandelt zo naar Slot Zuylen of maakt een mooie fietstocht langs de Vecht. En je zit vlakbij de uitvalswegen.” Ze zijn allebei goed op de hoogte van de plannen om hun buurt aardgasvrij te maken. Samen bezochten ze een buurtgesprek over dit onderwerp. Ze vertellen wat ze daarvan vonden en hoe zij aankijken tegen de plannen.

 

Een wijk aardgasvrij maken: hoe gaat dat?

Ik zie dat bewoners vooral duidelijkheid willen

In Overvecht praten veel bewoners erover: de wijk Overvecht-Noord gaat van het aardgas af. Dat betekent nogal wat. Het staat in heel Nederland te gebeuren, maar roept ook vragen op: hoe ga ik dat betalen? En wat betekent dit voor mijn huis? Mark Elbers is, namens de betrokken partijen (gemeente, Stedin, woningcorporaties, Energie-U en Eneco), de trekker van deze grote operatie. “Ik snap dat bewoners snakken naar duidelijkheid. Ze willen weten wat ze moeten doen. Tegelijkertijd weten we nog niet alles.” Mark vertelt wat er het komende jaar gebeurt en wat bewoners en bedrijven kunnen verwachten.

Lees meer

Gasvrij thuis: kijken, luisteren en ervaren

Op bezoek in een aardgasvrij huis

In de keuken van de Costa Ricadreef 183 staat de koffie te pruttelen. Het is een koude woensdagmiddag. Moniek Elskamp en Lemke Staring verwelkomen deze middag weer een aantal bewoners met koffie en thee in Gasvrij thuis. “Acht op de tien mensen komen met een concrete vraag binnen”, vertelt Moniek. “Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt ook gewoon binnenlopen als je ergens mee zit of een kijkje wilt nemen. We laten zien welke keuzes je kunt maken als je energie wilt besparen of je huis aardgasvrij wilt maken.”

Lees meer

Een appartement zonder aardgas – hoe pak je dat aan?

“Je krijgt heerlijke soep van de inductiekookplaat!”

Sander Ekstijn is eigenaar van een jaren 90-appartement in een appartementencomplex in de Utrechtse buurt Voordorp. In slechts twee maanden maakte Sander zijn appartement aardgasvrij. Hoe deed hij dat?

Tijdens een druk bezocht open huis, legde hij uit hoe hij dit voor elkaar kreeg.

Lees meer

Een huis zonder aardgas: wat komt daarbij kijken?

Ik ben er wijzer van geworden. En bewust dat je veel kunt besparen op je energierekening, bijvoorbeeld door isolatie.

Naima Makran laat trots haar nieuwe, strakke keuken zien. “Ja, wel met een gaskookplaat”, zegt ze lachend. De vorige inductieplaten gingen na vier jaar kapot, daarom koos ze weer voor gas. Acht maanden nadat ze haar nieuwe keuken had, hoorde ze over de wens om haar buurt aardgasvrij te maken. Naima kreeg een energieadviseur op bezoek. In haar lichte, ruime eengezinswoning vertelt ze hoe ze het advies heeft ervaren. “Ik ben er wijzer van geworden. En bewust dat je veel kunt besparen op je energierekening, bijvoorbeeld door isolatie.”

Lees meer

De man met de lage energierekening

Ga niet op je handen zitten. Ook mensen met weinig geld kunnen wat doen.

Maarten Vreeken en zijn vrouw zijn op dreef met het energiezuiniger maken van hun huis. Ze hebben hun woning van top tot teen geïsoleerd, de ramen zijn van HR++-glas en op het dak liggen zonnepanelen. Alle informatie verzamelde Maarten zelf. Inmiddels weet hij veel van energie besparen. Zijn advies voor buurtbewoners: ‘Ga niet op je handen zitten. Ook mensen met weinig geld kunnen wat doen.’

Lees meer

Bert Jan over de warmtepomp

"Energie uit de grond halen?" Ja!

Bert Jan Tiesinga en zijn partner Marleen Kloppers kochten een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. “Zo’n werfkelder is oud, donker, benauwd, afgesloten en beschimmeld. We wilden er een Bed&Breakfast van maken, maar het verbouwen van een werfkelder vraagt specifieke kennis en kunde. Ook het verwarmen van de ruimte had nogal wat voeten in de aarde. Als burger en kleine ondernemer sta je dan in de kou: gas en stadsverwarming onmogelijk. Bij onze zoektocht naar alternatieven kwamen we op een duurzame oplossing: via een warmtepomp kun je energie uit de grond halen. Een openbaring, had ik nog nooit van gehoord.”

Lees meer

Marie over energieadvies en HR+++ glas

Driedubbel voordeel!

“Ze begonnen aan beide kanten tegelijk. Ik dacht dat wordt een chaos! Maar ze waren om 15:00 uur al aan beide kanten van het huis klaar!”

Lees meer

Han over dakisolatie

Bovenop besparen!

Han wilde van de kamers op zolder slaapkamers voor de kinderen maken. “Ik kwam erachter hoe tochtig het dak eigenlijk was. Ik heb toen direct besloten om het dak te isoleren. Ik wilde dat het fijne kamers zouden worden waar mijn kinderen zowel ’s winters als zomers fijn zouden kunnen spelen en slapen. En dat is gelukt!”

Lees meer

Marjolein over muurisolatie

Hoeveel kost mij dat?

Een geveloppervlakte van maar liefst 229 vierkante meter isoleren was een flinke investering voor Marjolein en haar man: “Maar toen ik mijn eerste jaarafrekening kreeg was ik blij verrast. Nog twee van die jaren en we hebben de investering eruit, dacht ik. En dat bleek ook zo! De jaarafrekening was geen toevalstreffer. Ook het volgende jaar was de energierekening weer even laag als het jaar ervoor!”

Lees meer

Joop over zonnepanelen

Haal energie uit de zon!

“Ik ben vooral blij met onze zonneboiler, ik ben er nog steeds erg tevreden over en heb er nooit problemen mee gehad. En zoals nu met dit warme weer, dan gaat het al hard hoor!”

Lees meer

Jeroen over duurzame verwarming

Energiezuinig verwarmen en warm water!

Het huis van Jeroen heeft meerdere functies gehad. “Toen we hier kwamen wonen is er om te beginnen een nieuwe HR-ketel geïnstalleerd. Maar later bleek dat onze verwarming nog was ingesteld voor een kantoorfunctie in plaats van een woonfunctie. Nu verwarmen we met behulp van een slimme thermostaat alleen de nodige ruimtes, en alleen als we thuis zijn. We verbruiken nu de helft minder gas per jaar!”

Lees meer

Thijs en Hannah over de checklist offerte

Hoe beoordeel ik een offerte?

“Het is allemaal niet zo moeilijk, op internet is veel informatie te vinden. Je kunt wat prijzen vergelijken en een bedrijf om advies vragen. Uiteindelijk moet je gewoon een keuze maken. Volg je gevoel, zeg ik altijd!”

Lees meer

Tineke over de evaluatie

Hoe geef ik de uitvoering een cijfer?

Tineke was zo tevreden over de uitvoering dat ze besloot het bedrijf een cijfer te geven. “Waarschijnlijk vullen de meeste mensen alleen de enquête in na een negatieve ervaring, maar ik vind dat goed werk ook beloond moet worden met een goed cijfer. Daarom heb ik jullie enquête ingevuld. Als iedereen de uitvoering evalueert gaan bedrijven denk ik meer hun best doen. Je wilt toch een goed cijfer!”

Lees meer

Ibrahim over zijn ervaring als ambassadeur

Inspireer anderen en vertel jouw verhaal!

Ibrahim kan energiebesparing iedereen aanbevelen! “Dat doe ik dan ook. Tegenwoordig ga ik regelmatig als ervaringsdeskundige naar informatiebijeenkomsten. Daar vertel ik belangstellenden hoe het zit met isolatie, ventilatie, kosten en opbrengsten. Ik laat zien dat iedereen zijn huis kan isoleren en wat de voordelen zijn. Energiebesparing is voor iedereen een slimme keuze!”

Lees meer

Casper over de checklist uitvoering

Verlopen de werkzaamheden goed?

“Met een goede checklist kon ik makkelijk tijdens de werkzaamheden controleren of de werkzaamheden goed verliepen.” Het resultaat van de werkzaamheden kan goed lijken, maar controleren of dit het resultaat is waarvoor je betaald hebt is goed om te doen. Voor het beoordelen van de uitvoering heb ik de checklisten aangevraagd. De meeste punten waren voor mij logische stappen, maar het is fijn om het zeker te weten.”

Lees meer

Rita over aandachtspunten offertes

Hoe kies ik een goede aanbieder?

Rita wilde als laatste stap onze vloer laten isoleren. “Hiervoor heb ik bij de folder met aandachtspunten voor het aanvragen van offertes aangevraagd. We hebben drie offertes opgevraagd en hier zat nog best groot verschil in de prijs. Dit kwam met name door de oppervlakte van de vloer, die op verschillende manieren was berekend. Uiteindelijk hebben we een bedrijf langs laten komen voor advies.”

Lees meer

Henk-Jan over het energielabel

Welk energielabel heeft mijn huis?

Henk-Jan is handig en heeft zelf veel duurzame maatregelen uitgevoerd. Hij wilde graag weten welk energielabel zijn huis nu heeft. “Ik heb mijn energielabel officieel laten vaststellen en daaruit kwam dat ons huis nu energielabel B heeft, best al goed voor zo’n oud huis. De enige maatregel die we nog konden nemen was de 20 jaar oude CV-ketel vervangen. Dat heb ik niet zelf gedaan hoor!”

Lees meer

Casper over de Energiebespaarlening

Is er financiering voor ons?

“We kwamen er achter dat de Energiebespaarlening eigenlijk veel goedkoper was dan een bouwdepot. Nu de rente zo laag is kun je daar bijna niet tegenaan sparen.”

Lees meer

Marcia over de zonnekaart

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

“Via de zonnekaart kwam ik er achter dat ons dak super gunstig ten opzichte van de zon ligt, pal op het zuiden. Gek dat nog niemand bij ons in de straat dat ontdekt heeft.”

Lees meer

Sarah over de energiecheck

Verbruik ik te veel energie?

Sarah wil graag zo groen mogelijk leven en bewust met haar energieverbruik omgaan. “Ik heb mijn maandelijkse energielasten vergeleken met de energiecheck. Het bleek dat ik veel meer betaal dan mijn buren!” Reden genoeg voor Sarah om haar huis aan te pakken: “Dit jaar de ramen, volgend jaar het dak!”

Lees meer

Peter en Fleur over de online quickscan

Wat is de beste investering?

Peter en zijn vrouw Fleur verhuisden vorig jaar van een flat naar hun eerste koopwoning. “Wel zo fijn om wat meer ruimte te hebben met drie kinderen. Alleen had ik wel het idee dat dit huis een stuk kouder was. Het vorige huis had dubbel glas, maar deze woning niet. Dat merkten we direct. Ik heb toen de online quickscan gedaan om erachter te komen wat ik kon doen om van die kou af te komen.”

Lees meer